Örebro

Björskogsnäs, Frövifors Pappersbruksmuseum, Uskenbygden

Projektets syfte var att tillgängliggöra platsernas berättelser kring Bergslagens råvaror och industrilandskapet för fler besökare genom att utveckla hållbara och klimatsmarta koncept. Utifrån koncepten och i samarbete med lokala och regionala entreprenörer medverkade projektet till att utveckla nya produkter och paket som  marknadsförs och säljs via Destination Bergslagen.

Här kan du beställa sommarbroschyren från Bergslagen för inspiration och tips!

Håkan Ceder, Turistchef Nora och Destinationsansvarig Bergslagen uppdaterar hur läget ser ut i Örebro län just nu och arbetet med att
utveckla de tre utvalda platserna.

Uskenbygden har vi under våren haft två digitala möten med samtal om vilka aktiviteter vi och aktörer ska kunna genomföra i år. Förra årets ökning av gäster till både Siggebohyttan och Uskavi har gett alla en positiv tro till ännu en bra säsong. Broschyren ”Underbara Usken” som vi tog fram till förra sommaren har gått åt. Örebro läns museum som driver Siggebohyttans Bergsmansgård släpper snart sitt program och en ny app. Arbetsgruppens tanke är att kunna genomföra några aktiviteter för bygden i augusti månad.

Prisbelönta Frövifors Pappersbruksmuseum arbetar intensivt med att få både vårt projekt ”Gläntan”, en utställning om skogen där man kan lära sig hur ett träd blir till papper, och sommarens utställningar på plats.Under våren har muséet både tillägnats Bergslagens Turismpris och utmärkelsen årets arbetslivsmuseum för sitt arbete.

För naturreservatet Björskogsnäs har vi sökt och fått LONA-medel. Det handlar om att informationsinsatser för reservatets besökare och styrkan i att sammankoppla natur- och kulturupplevelsen i och runt platsen. Klicka här för att läsa mer om Björskogsnäs.

Blommande Björskogsnäs

En ny trycksak har gjorts och delats ut i Grythyttan och Hällefors av den lokala besöksnäringen. Arbetetet har också börjat om hur resan och promenaden kan utvecklas från parkeringen fram till reservatet Björskogsnäs och hur naturreservatet kan knytas ihop med hembygsgården Skräddartorp. 
I somras blev företag från besöksnäringen inbjudna för att förstå vilka unika natur- och kulturhistoriska värden platsen har , till hjälp hade de Daniel Gustafsson från Länsstyrelsen.

Underbara Usken

Uskavigården samt Siggebohyttans bergsmansgård hade en bra sommarsäsong 2020 och nya informationstavlor var till stor nytta för att lotsa nya besökare runt sjön Usken.  Runt sjön hittar besökaren många fina fikaställen, bland annat Uskavigården där det både bjuds på glass, minigolf och badplats. Besökaren kan även njuta av kulturhistoria och bevarade hyttbyar. Uskavigården och den nya cykeluthyrningen fick ett rejält uppsving av gäster förra sommaren efter kampanjen ”Att varva en sjö i Bergslagen”.
Nya målgrupper har lockats till Siggebohyttegruvorna efter Länsmusets satsning på att öppna en stig på ca 800 meter som leder dit. Förståelsen har ökat för Siggebohyttans Bergsmansgård där besökaren får utforska hur ett bergsmanshem såg ut på 1860-talet. 

Frövifors pappersbruksmuseum

Våren 2020 presenterades konceptet Gläntan på Frövifors Pappersbruksmuseum som det sedan arbetats vidare med och i nuläget pågår diskussion om finansiering för att kunna ta nästa steg.
Frövifors pappersbruksmuseum har åter öppnat med tre stycken utställningar som heter ”Papperssamlarna”, ”Studio Fideli” samt den populära utställningen som fortsätter även denna sommar ”På tapeten”. Mer om utställningarna kan du se nedan!
På museet finns även en mysig butik som har allt från byggnadsvårdsprodukter till litteratur. 

I Sverige finns runt 150 stycken arbetslivsmuseum och Frövifors Pappersbruksmuseum blev utsedd till årets arbetslivsmuseum 2021!

Våra kunskapsfilmer om hållbar produktutveckling

Hur kan man utveckla en plats med hjälp av produktutveckling?  Se vår första kunskapsfilm om ämnet med föreläsare från Kniva Trädgård, Carl Larsson-gården, Klosters Herrgård, Tillväxtverket och Visit Dalarna.

Andra kunskapsfilmen spelades in i Frövifors Pappersbruksmuseum där vi möter bland annat Mia Geijer från Länsstyrelsen Örebro, Linda Gustafsson som är utvecklingsledare i Region Örebro län, Birgitta Wahlberg samt Håkan Ceder från Destination Bergslagen. 

Dokumentation

Dokumentation Västerås 17 september 2019


Kontakt: Turistchef Nora / Destinationsansvarig Bergslagen
tfn 070-3481119
www.visitnora.se
www.bergslagen.se

Projektet finansierades av:

Våra samarbetspartners: