Stripa Gruvmiljö

När projektet Bergslagssatsningen Kultur och Turism initierades för snart tio år sedan var Stripa Gruvmiljö endast ett otillgängligt byggnadsminne innanför ett högt staket. Idag är området ett öppet kvalitativt besöksmål med flera lokala entreprenörer som fullständigt sjuder av framåtanda och kreativitet. Med denna utveckling är Stripa Gruvmiljö ett flaggskepp på hur man tillgängliggör en industrihistorisk miljö med hjälp av utvecklande och aktiva affärsnätverk som arbetar mot ett gemensamt mål.


Lite off, en bit utanför Guldsmedshyttan i Lindesbergs kommun ligger en av Sveriges mest kompletta gruvmiljöer. Här tog allt sin början under jord i de gigantiska malmlagren, där man tidigt började bryta järnmalm betydande för hela Sverige. Gruvan stängdes 1977, och blev 2006 ett byggnadsminne. Samma år startades även projektet Bergslagssatningen Kultur och Turism, med visionen att i Bergslagens unika industrihistoriska kulturarv skapa tillväxt genom utveckling av besöksnäringen. Där och då skulle det komma att hända mycket vid Stripa. Inledningsvis var man tvungen att röja upp på området. Skrot forslades bort, gruvhål säkrades och en lokalinventering gjordes för att se vilka lokaler som gick att använda. En skiss på ett besökscentrum började ta form, och 2010 kunde besökarna välkomnas med en reception och en informationsutställning om gruvans historia. I samma veva uppdaterades skyltar och nya trycksaker togs fram, och tre hyresgäster flyttade in i varsin lokal på området.

En av hyresgästerna, företaget Bergslagspraliner drivs av Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg, vars affärsidé är att göra personliga chokladpraliner med fokus på det närproducerade och ekologiska. Det är mycket som måste stämma vid pralintillverkning, och kemin är ett faktum för att pralinerna ska bli blanka och få rätt konsistens. När Gunilla och Ywonne letade en plats för sin produktion, vilket inte var helt enkelt, fick de möjligheten att testlaga pralinerna i det kök som tidigare tillhörde gruvans matsal på 30-talet.

Det var verkligen guld att vi fick låna köket under en period för att kunna testlaga. Chokladen påverkas oerhört mycket att miljön runtomkring, så det var viktigt för oss att hitta rätt kök för vår verksamhet. Till slut bestämde vi oss, den här platsen var perfekt, berättar Gunilla och Ywonne.

Och det var inte bara Gunilla och Ywonne som valde Stripa. Stripa valde också dem. Åsa Jönsson-Carlsson, VD för Besök Linde AB som idag driver besöksmålet berättar om vikten av att leta entreprenörer med omsorg.

Det är viktigt att man hittar entreprenörer som dels passar in i miljön, men också håller samma linje som besöksmålet i övrigt. När det är flera aktörer som är inblandade är det också en förutsättning att man tillsammans kan arbeta för besöksmålets bästa, berättar Åsa.

På området verkar även Stripa Bryggeriet och Karlssons Kulturverkstad. Bryggeriet arrangerar b.la. öl provningar och verkstaden vernissage, och ofta hjälps alla tre företagen åt att skapa bra evenemang. Och det är inte bara hyresgästerna som samarbetar tillsammans med Besök Linde AB, de finns även flera konstellationer av arbetsgrupper där b.la. Bergslagssatsningen, Lindesbergs kommun och Länsstyrelsen Örebro finns med. Alla hjälps de åt att komma på nya idéer kring hur man ska ta Stripa till nästa nivå och det har visat sig att de gemensamma krafterna har gjort Stripa starkt. Den senaste sommaren har det varit full fart. Bra besökssiffror, tre guidade visningar per dag, folkmusikfest med spelmän och dans, utställningar, eldspektakel och tipspromenad, konstens veckor med över 20 utställare med mera.

Det är inte så svårt som man tror när man är många på tåget, säger Åsa.

Vad är då nästa steg vid Stripa Gruvmiljö? I framtiden vill man kunna erbjuda övernattning här. Ett mål är också att kunna arrangera konferenser och möten för stora och små företag. Och arrangemangen vill man fortsätta med, några av de idéerna på tapeten är utomhusbio och uteservering. Ett filmbolag har hört av sig och vill göra film.  Man tittar också på möjligheten att få in fler hyresgäster på området. Det är mycket på gång vid Stripa, och människorna som platsen länge saknat har börjat strömma till. Och i den nya broschyren står det ”Ett nytt kapitel i Stripas historia har inletts”.
Text och foto: Alma Hanser