"Wij Trädgårdar ska bli den främsta besöksträdgården i Sverige"

Malin Hermansson tillträdde som VD vid Wij Trädgårdar i början av 2017. Malin kommer närmast från Sandvik där hon arbetade med kommunikation, marknadsföring och att leda förändringsprocesser för flera affärsområden i koncernen. Dessförinnan arbetade hon även elva säsonger vid Kungsbergets skidanläggning och har därmed lång erfarenhet av en upplevelsebaserad och säsongsbetonad turistverksamhet. ”Det är inom turismen jag har min själ och mitt hjärta, och jag brinner för mötet med kunden. Det känns fantastiskt att få det här drömuppdraget på hemmaplan, och målsättningen är att Wij Trädgårdar ska bli den främsta besöksträdgården i Sverige”, säger Malin.


Jag träffar Malin på Wij Trädgårdar en solig dag i maj, då det känns som trädgårdarna står i startblocken och väntar ihärdigt på startsignalen från sommaren. Vi strosar bland växthusen där trädgårdsmästarna håller på för fullt med att förbereda rader i jorden där b.la. persilja, squash och solrosor ska sättas ut. Jag förstår snabbt på trädgårdsmästarna att man har väntat länge på den här dagen, där frost och järnnätter är ett minne blott.

​- Maj månad är extra stressig i år, eftersom vi p.g.a. den långvariga kylan först nu har börjat kunna flytta ut växter, grönsaker och blommor från växthusen ut i trädgården. Jag kan bli lite småstressad av det eftersom vi öppnar om en månad, men trädgårdsmästarna här är vana med att det kan skilja sig från år till år, säger Malin och skrattar.

Wij Trädgårdar ligger i växtzon 5. Här är odlingssäsongen kort, och en del förvånas över att Wij Trädgårdar med sitt nordliga läge kan visa upp så vackra trädgårdar. Här har man öppet alla dagar från 3 juni - 9 september och även fast besökssäsongen är kort är programmet helt fullspäckat med aktiviteter. Wij Trädgårdar består idag av inte mindre än sju olika visningsträdgårdar, där ingen är den andra lik. I Trädgårdens Hus ligger också restaurangen, som året runt serverar närproducerad och ekologisk mat där en stor del odlats i den egna köksträdgården.
 
- Här ska vi bygga om och göra så att kockarna själva får servera maten direkt till gästerna. På så sätt kan de berätta om innehållet i maten, de fina råvarorna och samtidigt dela med sig av sin kunskap. Det finns en fin yrkesstolthet hos våra kockar, och det vill vi visa upp för besökarna, säger Malin.

I Trädgårdens Hus har arrangerar man också regelbundet konferenser, och i byggnaden finns sex charmiga och personligt inredda rum.Malin berättar att kommunens Arbetsmarknads-och integrationsenhet (AME) sedan några år tillbaka har blivit en berikande hyresgäst på området. Några av trädgårdsmästarna är handledare till både nya och gamla svenskar som har behov av stöd och insatser. De får t.ex. arbeta praktiskt i trädgården och samarbetet har redan slagit väl ut och är ett fint exempel på hur gröna visioner kan gå hand i hand med folkhälsomål och arbetsmarknadspolitik.
 
- Wij Trädgårdar ska inte bara vara ett besöksmål, utan också en plats för kommunens invånare. Landsbygdsutveckling ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag vill verkligen det bästa för Ockelbo, säger Malin.

I år satsar man mycket på konsten i Wij där säsongens genomgående tema är mångfald. B.la. har man en utställning av konstnären Patrik Hell, som målat porträtt av människor på asylboenden. Man har även bjudit in tre skulptörer med rötter i Syrien som visar sina verk i sten, keramik och metall. Ute i trädgården kommer man i utställningen ”PSST!” låta olika blommor berätta om samtiden, världens tillstånd och de tankar och känslor som många av oss bär på idag.
 
- Vi har 3000 olika arter här på Wij. Arterna har kommit från hit från hela världen och rotat sig här, och i sommar ger vi dem en röst för att lyfta aktuella ämnen som besökarna kan reflektera kring och inspireras av,  berättar Malin.

Malin berättar att man också vill och bör arbeta mer med paketering framöver. T.ex. har man lyft blicken och börjat samverka mer med andra industrihistoriska besöksmål i Järnriket, såsom Axmar Bruk och Högbo Bruk.

​- Vi vill berätta mer om järnets historia, om bygden och människorna som verkat här, berättar Malin.

I framtiden vill man också satsa på hållbarhet. T.ex. ser man just nu över alternativa energikällor som skulle kunna smälta in fint i trädgårdsmiljön, och man arbetar ständigt med att försöka utveckla ekologiskt kring mat och odling. Även människans hållbarhet är viktig berättar Malin.
 
- Vi har kontakt med en entreprenör just nu som arbetar med grön hälsa på olika sätt, och ser om miljön kan användas som en plats för att ladda batterierna, som en retreat, säger Malin.

På Wij Trädgårdar tycker man också att det är viktigt att dela med sig. Av miljön, av kunskapen och av historien.

- Målsättningen är att Wij Trädgårdar ska bli den främsta besöksträdgården i Sverige,  säger Malin.


Läs mer:
Läs reportaget om Sala Silvergruvas VD Jennie Hesslöw HÄR.
Läs reportaget om Wij Trädgårdars tillgänglighetsarbete HÄR
Du kan läsa mer om Wij Trädgårdar på www.wij.se  
Text och foto: Alma Hanser
Malin Hermansson utanför växthuset i Örtagården.


Ett av Wij Trädgårdars växthus. 


Inne i Stångjärnssmedjan har man konstutställningar i sommar.


I restaurangen i Trädgårdens Hus kan du äta råvaror direkt från trädgården. 


Såhär ser det ut i rosträdgården när den står i full blom.