Kokillen i Västanfors


Förslaget till det nya besökscentrumet ”Kokillen” i Västanfors var en av finalisterna i den stora internationella arkitekttävlingen WAN Future Project Awards. Initiativet till det nya besökscentrumet togs för ett år sedan av Ekomuseum Bergslagen och Västanfors Hembygdsförening, som med hjälp av Bergslagssatsningen Kultur och Turism och arkitektkontoret Bornstein Lyckefors arbetat fram förslaget.


Under 2016 började Bergslagssatsningen idéskapandet kring ett nytt besökscentrum för Ekomuseum Bergslagen. Ekomuseum Bergslagen har sedan åttiotalet bestått av ett nätverk med 61 olika besöksmål på temat industrihistoria, och tanken med ett besökscentrum var att försöka hitta en knutpunkt där man kunde synliggöra alla besöksmålen på ett tydligare sätt. Under processens gång kom man på att Västanfors hembygdsgård skulle vara den ultimata platsen för besökscentrumet, dels p.ga. det strategiska läget mitt i Ekomuseum Bergslagen, men också p.ga. närheten till riksväg 66, 68, 69 och Strömsholms kanal.
 
Västanfors hembygdsgård hade varit perfekt för ett besökscentrum. Här finns det redan idag ett stort engagemang, och de har dessutom redan många besökare året om, berättar Marie Östblom, processledare för Bergslagssatsningen.

Men detta som grund anlitades arkitektkontoret Bornstein Lyckefors till uppdraget att börja skissa på besökscentrumet. Något de tog på största allvar. Andreas Lyckefors, en av arkitekterna som ritat Kokillen berättar:
 
För oss var det väldigt viktigt att tidigt hitta kärnan i projektet, och därefter försöka använda byggnaden till att kommunicera den,berättar Andreas. Det blev därför självklart att byggnaden skulle ta sin utgångspunkt i Bergslagens stålindustri.

Byggnaden som liknar en stålkittel, en kokill, är tänkt att manifestera arvet från stålindustrin. Tanken är att byggnaden ska vara en entré till Ekomuseum Bergslagen, ett besökscentrum och ett järnbruksmuseum, allt i ett. Med rundad form och fasad av svärtat stål står byggnaderna i kontrast till de faluröda byggnaderna som omgärdar platsen.
 
- Visst hade vi kunnat rita en helt vanlig träbyggnad i falu rödfärg. Men då hade vi berättat en osann historia. Denna miljö har varit en intensiv industrimiljö i hetta och svärta, och Falurödfärg fanns inte ens då man började använda bruken i Bergslagen, berättar Andreas.

Andreas berättar vidare om den grundliga research som är a och o för ett projekt som detta. Många faktorer som måste vägas in, den historiska förankringen, klimatet på platsen, materialval, ändamål osv. Och det var just den grundläggande researchen som gillades av den internationella juryn i WAN Future Project Awards, som specifikt uppmärksammar projektets lokala förankring. De säger bl.a. att ”projektet är elegant utvecklat, passande för platsen och introducerar på ett konstnärligt sätt en ny typologi i ett rikt historiskt landskap”. Något som också har varit målet med Bergslagssatsningen genom alla år.
 
-  Ända sedan starten 2006 har målet varit att skapa en långsiktig hållbar tillväxt för de industrihistoriska kulturarven i Bergslagen, just genom att ta tillvara på de unika värdena för varje miljö och bygga utifrån det, berättar Marie.

Bergslagssatsningen Kultur och Turism har tillsammans med Ekomuseum Bergslagen, Västanfors Hembygdsförening och Länsstyrelsen Västmanland varit delaktiga i hela processen, från idé till ritbord. Och förutom att man i projektet har samordnat den lokala, regionala, nationella och internationella nivån har man också gett stöd och kvalité till projektet.
 
Bergslagssatsningen är ett väldigt värdefullt projekt som verkligen förstått vikten av bra arkitektur av hög klass på landsbygden. Finalistplatsen är ett kvitto på att man satsar på rätt saker som kommer skapa stora spinoffeffekter, både för Västanfors och för Bergslagen i stort, säger Andreas.

Bland finalisterna finns förutom Kokillen i Västanfors en rad internationella prestigeprojekt med och tävlar i samma kategori b.la. Guggenheim Helsingfors, Performing Arts Center with World Trade Center i New York, National Museum of Memory i Bogota Colombia och Mass Extinction Memorial Observatory (MEMO) i Portland Storbritannien. Och eftersom tävlingen i sig når en stor internationell publik har Västanfors och Bergslagen nått ut i världen innan projektet ens är i helt i hamn. Vilket blir som ett eget PR-projekt i sig.

- Att ett framtida besökscentrum på svenska glesbygden får mäta sig i finalen mot påkostade museer i världsmetropoler känns helt fantastiskt, säger Andreas Lyckefors.

Och nu fortsätter arbetet med att försöka göra byggnaden till verklighet. Förslaget ligger just nu hos hembygdsföreningen, Ekomuseums styrelse och stiftarna. Enligt Andreas är det en ganska lätt byggnad att bygga, däremot kan det sömlösa stålhöljet som utgör husets fasad blir en utmaning och framförallt ett viktigt moment.
 
Stålhöljet får absolut inte kompromissas bort. Det är ju det som ska hylla Bergslagens stålindustri!

Vad skulle det då betyda för Ekomuseum Bergslagen om besökscentrumet skulle bli verklighet?
 
Jag tror att Kokillen som byggnad kommer att göra det enklare för besökarna att förstå och själva fylla i historien om stålindustrin i Bergslagen, säger Andreas. 

Det vore en fantastisk utveckling att bygga upp ett besökscentrum för ekomuseets alla besöksmål som ju är spridda i ett stort geografiskt område och behöver en samlande punkt. Där skulle helheten belysas och också göra det enklare för besökarna att hitta ut i landskapet. Det skulle också främja framtida
produktutveckling och samverkan med turismnäringen, 
säger Anna Falkengren, verksamhetschef i Ekomuseum Bergslagens stiftelse.

- Om besökscentrumet skulle bli verklighet skulle Ekomuseum gå från att vara ett nätverk av mestadels ideella föreningar till att bli en hel destination, säger Marie.FAKTA

WAN Awards
WAN, World Architecture News Awards är ett av världens mest omfattande arkitekturpriser. Projekt från alla kontinenter tävlar i 22 kategorier i allt från kulturprojekt, bostäder, infrastruktur och omvandlingsprojekt.
http://www.worldarchitecturenews.com/project/2017/27589/wan-awards/wan-future-projects-civic-award-2016-shortlist-announced.html

Ekomuseum Bergslagen
Ekomuseum Bergslagen är sedan 1986 ett nätverk av 61 olika besöksmål i Bergslagen, alla på temat industrihistoria. Området sträcker sig över ett 20 mil långt område från Grangärde Finnmark i Dalarna till Mälardalen i Västmanland. De flesta besöksmålen berättar om liv, arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr. Stiftarna till Ekomuseum Bergslagen är kommunerna Ludvika och Smedjebacken i Dalarna, Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar och Hallstahammar i Västmanland samt länsmuseerna i Dalarna och Västmanland.
www.ekomuseum.se

Bornstein Lyckefors Arkitekter
Bornstein Lyckefors Arkitekter är en arkitektbyrå som grundades 2012 av Per Bornstein och Andreas Lyckefors. Idag består kontoret av 15 arkitekter och kontoret är specialiserat på upplevelsebaserad arkitektur, i form av byggnader och miljöer, kommersiella fastigheter och bostäder.
www.bornsteinlyckefors.seText och foto: Alma Hanser


Guggenheim i Helsingfors, en av de andra finalisterna i WAN Awards.


Mass Extinction Memorial Observatory, Portland i Storbritannien, vinnaren i WAN Awards i kategorin "Civic Buildings".