Äpplets Dag i Staberg

Den 25 september firade man för första gången Äpplets Dag i Sverige, ett initiativ taget av Riksförbundet Svensk Trädgård med syftet att öka intresset för det svenska äpplet och för skötseln av våra äppelträd. På flera håll i landet uppmärksammade man detta, b.la. vid bergsmansgården Gamla Staberg i Falun där man arrangeradeäppelutställning, mustprovning, visning av fruktträdgården och föreläsning om ekoäppelodling.


Det är september i Bergslagen. Hösten börjar så smått krypa sig på och luften är frisk när Äpplets Dag ska arrangeras vid Gamla Staberg utanför Falun. I år är det ett riktigt äppelår och träden dignar avfrukt som efter en strålande säsong har gett rikligt med äpplen.Att man valt just den 25 september som Äpplets Dag är ingen slump. Eftersom Sverige är ett vidsträckt land är det just i slutet på september som det finns äpplen över hela landet. Dagen ärtänkt attbidra till alla möjliga slags äppelaktiviteter, allt från större äppelmarknader till trädgårdsägare som ger bort den frukt de själva inte kan ta hand om.

Vid Gamla Staberg har manett av Sveriges fjorton lokala klonarkiv för äppelträd, och just idag visar man upp fruktträdgården där träden är symmetriskt planterade i rader om nio i varje kvarter. Dalarna är unikt när det kommer till just äpplen, här finns många gamla kärnsådda träd och på Staberg har man förökat och planterat ut i flera generationer. Här bevarar man den biologiska mångfalden genom att vårda och sprida gamla äppelsorter med namn som t.ex. Snils, Gubb och Hedemoraäpplen. Några av sorterna som finns här är till och med över 200 år gamla. Samtidigt som trädgården är öppen pågår en äppelutställning på området, där man kan man titta på och läsa mer om alla de frukter som finns i trädgården. Alla sorter är lokala från Dalarna, och många av träden växer vilt runt om i länet. Det är imponerande att stå och lyssna till experterna när de diskuterar de olika sorterna och dess karaktärsdrag, såsom färger, konsistens och smak. På plats är också flera personer frånSveriges Pomologiska Sällskap*, som hjälper besökarna att sortbestämma de äpplen de tagit med sig från sina egna trädgårdar.

Bredvid äppelutställningen kan man idag också gå på äppelmustprovning. Att lämna in sina äpplen till ett musteri är något som blivit alltmer populärt de senaste åren, och det är en noggrann process däräpplena sköljs, rivs och pressas till en saft helt utan tillsatser, dvs. varken vatten eller konserveringsmedel. Äpple har sedan urminnes tider varit känt för att främja vår hälsa och äpple hamnar alltid högt upp på listan, ibland högst, när man pratar om ”de nyttigaste frukterna”. Detta kanske också förklarar det engelska ordspråket ”An apple a day keeps the doctor away” (ett äpple om dagen håller doktorn borta). Det finns flera sätt att ta vara på äpplen, och på Staberg visar man även upp hur man tillverkar s.k, äppelringar, dvs. torkade äppelskivor som går att använda som snacks.

Det är mycket folk vid Staberg idag, några går äppeltipspromenaden på området medan andra tar en kaffe i höstsolen. Barn leker på trädgårdens krattade grusgångar och det är ett levande besöksmål helt klart. Det är glädjande att se, eftersom många trädgårdar i Bergslagen idag faktiskt har det tufft med att få verksamheten att gå runt. Detta har vi fått vittna om i Bergslagssatsningen Kultur och Turism, där vi i arbetar med ett trädgårdsnätverk med representanter från trädgårdar runt om i Bergslagen. I nätverket kan trädgårdarna samverka, och tillsammans utvecklas för att på ett bättre sätt möta besökarnas behov och bli växande besöksmål.

Dagen avslutas på ett fint symboliskt sätt med att besökarna får vara med när man planterar ett nytt äppelträd i trädgården, denna gång Dalarnas landskapsäpple, Tunaäpplet. Och det känns som att man i och med Äpplets Dag har planterat en aktivitet som definitivt kommer att stå sig i många många år framöver och kanske skapa en rik tradition kring vår äppelskatt.
 
Gamla Staberg ingår i Världsarvet Falun som är ett utvalt besöksmål som ingår i Bergslagssatsningen Kultur och Turism.

*Pomologi står för läran om odlade frukt-och bärsorter.

Text och foto: Alma Hanser