Aktiv i Järnriket

Förr var det sol, bad och en god bok som var den främsta reseanledningen, men nu hakar alltfler på trenden med hälso-eller träningsresor, gärna där också själen får sitt. Den aktiva semestern är mer populär än någonsin, och i Järnriket har man plockat upp det behovet och satsat ordentligt på outdooraktiviteter* de senaste åren. Bergslagssatsningen har besökt tre vackra bruksmiljöer som ingår i Järnriket; Högbo, Mackmyra och Axmar där det idag finns en uppsjö av alternativ för den som inte tycker om att sitta still.


Järnriket i Gästrikland är ett av de bergslagshistoriska centrum som ingår i Bergslagssatsningen Kultur och Turism. Järnriket består i sin tur av ett trettiotal sevärdheter och besöksmål, alla formade av järnet som i över två tusen år påverkat livet och landskapet. Än idag kan man fortfarande se spår av järnet, i djupa gruvschakt och råa industrimiljöer, på värdshus och kaféer och i rogivande parker och trädgårdar. Men Järnriket är också en modern destination, som på senare år fått ett stort utbud av outdooraktiviteter.

Vid Högbo Bruk utanför Sandviken började man för ca fem år sedan arbetet med utvecklingen av mountainbikecykling. Detta var ungefär samtidigt som Vasaloppet, som är en samarbetspart till Högbo, började satsa på året runt aktiviteter med Cykel-och Ultravasan. Innan man utvecklade cyklingen vid Högbo var det endast de riktigt inbitna cykelnördarna som kände till de cykelleder som gick runt Högbo. Idag har man en komplett mountainbike arena med flera fina och välmarkerade stigar för både nybörjare och elit, cykeluthyrning, kurser osv. Tomas Lindqvist, VD på Högbo Brukshotell berättar hur arbetet med arenan drog igång:

- Vi började med att anställa en projektledare som kunde arbetsleda hela processen. För uppgiften valde vi Magnus Palmberg, cykelproffs och flerfaldig svensk mästare  och världsmästare i mountainbikecykling. Jag tror att det var väldigt avgörande att vi valde att anställa någon som kunde sporten utan och innan och som visste vad en mountainbikeåkare vill hasäger Tomas.

I takt med att mountainbike som sport växte sig allt starkare runt om i Sverige och världen gjorde man en kartläggning av området, där totalt 14 banor växte fram. Högbo MTB-Arena öppnade i maj 2015 och bakom satsningen står det kommunägda bolaget Högbo Bruk ABoch det privatägda företaget Högbo Brukshotell AB.Målet redan från början var att hitta utmaningar som passar alla åldrar och nivåer, och idag kan man som besökare enkelt välja bana efter svårighetsgraderna enkel, medel, svår och teknik uppmärkta med olika färger precis som på en slalomanläggning. Man har även fyra olika startplatser på området, för att t.ex. personerna i en familj ska kunna välja olika banor men ändå mötas upp ute på arenan. Och tro det eller ej, man kan faktiskt cykla året runt med hjälp av s.k. ”fatbikes” med grövre däck som fungerar även på snö och is.

- På vintern kan man ibland faktiskt se cyklister som cyklar bredvid de som åker skidor i skidspåret. Det är en rolig syn,berättar Tomas.

På Högbo Bruk har man även ett konstfruset skidspår med en tidig säsongsstart. Man sparar snö under en presenning på sommarhalvåret, och vissa år är spåret igång redan i oktober. Eftersom Högbo är ett officiellt Vasaloppscenter lockar det redan då många skidentusiaster som vill samla mil i benen inför starten i Sälen i mars. Ca 50 % av besökarna består av boende från närområdet (Gävle - Sandviken), i övrigt kommer den andra halvan oftast från Uppsala och Stockholm. Förutom det konstfrusna spåret på 2,1 km finns också flera extra slingor som öppnar så fort det finns natursnö.

Och som det inte vore nog kan man även paddla kajak, vandra, löpa, simma, åka inlines och rullskidor, rida, spela golf m.m. vid Högbo. Eller varför inte äta mat i restaurangen (med råvaror direkt från bruket), besöka gårdshandelsbutiken, bada, plocka svamp, klappa lamm i djurhagen osv. Högbo är definitivt en plats i rörelse.

- Man behöver aldrig vara stillasittande på Högbo! Vår främsta målgrupp är ”aktiva livsnjutare”, personer som vill ha balans mellan både hög och vilsam puls säger Tomas.

Samma rörelsemönster som vid Högbo Bruk hittar man vid ytterligare ett f.d. järnbruk endast 25 minuter bort med bil, nämligen på Mackmyra Bruk. Hit reser människor från både Umeå och Malmö för de populära intensivkurserna där man på bara en vecka tar grönt kort i golf, vilket i vanliga fall kan ta månader. Här finns en naturskön nio-hålsbana i parkmiljö, där konceptet ”pay and play” råder vilket innebär att banan får spelas mot en avgift utan att spelaren har ett medlemskap i en golfklubb. Här är det enkelt att spela golf, den förväntade väntetiden för att få spela är max 20 minuter och många åker hit just p.ga. detta och den fina driving rangen.

Trots svackan 2013 spelas det mer golf än någonsin idag. Det finns ett annat behov av rörelse märker man. Här på Mackmyra finns det tid, plats och rum för alla som vill spelasäger Rickard Klingberg, en av ägarna till Mackmyra Golf.

På Mackmyrafinns både konstgräs och nya gräsgreener,vilketgör att man även här förlänger säsongen.

Vi brukar köra tomtegolf här runt jul, då får alla som har tomteluva spela gratis,berättar Rickard medan han skrattar åt synen av en massa tomtar på golfbanan.

Utöver golfen har man även en stor ridanläggning på bruket, där det året runt arrangeras turridningar med islandshästar. Här har man också ridskola, ridläger m.m. Det är Stall Islandica som driver verksamheten och här kan alla som vill uppleva en härlig ridtur i den vackra bruksmiljön sitta upp i sadeln med hjälp av erfarna turledare och snälla hästar. För den som ändå föredrar att ha både fötterna på jorden kan man även vandra på området då den 270 km långa Gästrikeleden passerar genom bruket (och även förbi Högbo Bruk). Man kan även paddla i Gavleån som rinner igenom gamla kraftverket, där en gång Mackmyra Whiskeys första destilleri huserade.

Man får heller inte glömma att Järnriket är ett väldigt kustnära område med närhet till Bottenhavet. Vid Jungfrukusten, alldeles invid gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland ligger Axmar Bruk med sin mäktiga hytta, pittoreska slottspark och fascinerande undervattensmiljö. Varje år arrangerar man här Axmar Midnattsrace, ett kajakrace på sju och en halv kilometer mellan Axmars två hamnar. Starten går 20.30 på kvällen och avslutas med målgång, prisutdelning samt lättare förtäring från Axmarbrygga Havskrog. Alla är välkomna, motionärer som elitkajakpaddlare och har man tur med vädret kan det bli en magisk tur i en färgstark solnedgång. Det häftiga, som kanske inte så många vet om, är att man under loppet paddlar ovan ett helt bibliotek av skeppsvrak, de flesta så grunt placerade att de går att se från ytan. Under alla år som Axmar var ett aktivt järnbruk, blev sjöfarten brukets nav. Faktum är, att ända in på slutet av 1700-talet saknade Axmar Bruk egentlig vägförbindelse, havet var den tidens E4:an. Allt färdigt järn från bruket skeppades ut, till Stockholm, England och till och med Kina! Vid skärgården utanför Axmar Bruk finns också en väldigt artrik och vacker undervattensnatur skapad i mötet mellan sött och salt vatten.

Järnriket har ett stort utbud av outdooraktiviteter, ett utbud som bara växer med åren. Förutom att aktiviteterna är hälsosamma, bidrar de även till att kulturen, naturen och historien vid dessa fantastiska platser tillgängliggörs för besökare. De engagerar, utmanar, skapar en känsla för platsen och ger unika upplevelser. Men framförallt, - det är aktiviteter som passar alla. Järnriket är ett gott exempel på hur man kan använda moderna och trendiga aktiviteter i industrihistoriska kulturmiljöer för att nå bredare besöksgrupper och på så sätt även göra hela Bergslagen mer attraktivt. Och är Bergslagen med dess alla besöksmål attraktiva skapar det förutsättningar för fler entreprenörer att starta och driva verksamheter med koppling till besöksnäringen. Och då skapar man reseanledningar. De gruvor, järnbruk och industrier som i århundraden har varit Bergslagens signum är nu inte enbart platser med en rik historia, utan även något mer. Nämligen utmärkta arenor för outdoor.

*Outdooraktiviteter är ett annat namn på äventyrssporter som man utövar utomhus. Exempel på outdooraktiviteter är simning, skidor, cykling, klättring, vandring, paddling m.m.

Text och foto: Alma Hanser
Högbo MTB-Arena erbjuder banor för alla nivåer.


På Högbos restaurang kan du äta mat med råvaror direkt från bruket.
Vid Mackmyra kan man gå en intensivkurs för att ta grönt kort.