Meken Smedjebacken

På ett av de finaste stråken i Smedjebacken, vid forsen vid Kolbäcksåns utlopp i sjön Barken, ligger MEKEN. I en avdammad mekanisk verkstad med högt i tak möts idag konstnärer, föreningar och entreprenörer för att tillsammans skapa modern samtidskonst för Bergslagen, Sverige och Världen. Det är en pågående trend helt klart. Runt om i Sverige ser vi idag gamla byggnader som görs om till moderna mötesplatser där forna chokladfabriker byggs om till bostadshus, dammiga magasin blir konserthus och en ensam fyr vid havet renoveras om till ett exklusivt hotell. Samma sak skedde med MEKEN år 2006, då man valde att använda den tomma gamla verkstaden som en miljö för kreativitet och möten.

Då man anländer till MEKEN är det som att byggnaden fortfarande återhämtar sig från dagarna som en del av en stålindustri. Maskinerna går inte längre på högvarv, ljudet är dämpat och tempot långsammare. Trots den fridfulla atmosfären står ändå den gamla verkstaden i full blom, då kreativa människor fyller de kala tegelväggarna med liv, färg och inspiration. Stora fönster ljussätter på ett naturligt sätt scenen där konstnärer från hela Sverige ställer ut sina alster för allmänheten. Utställningsprogrammet är redan fullbokat flera år framöver, vilket såklart säger en del om platsens popularitet och potential. Pernilla Jansson, intendent på MEKEN berättar för mig om alla olika saker som brukar arrangeras här. Då jag är på plats har man för tillfället en utställning som heter "till sjöss" skapad av konstnären och Ahlbäckspristagaren 2013 Lars R Melander. Vackra målningar och skulpturer från sjölivet finns runt om i hela lokalen vilket gör det enkelt att drömma sig bort.

Pernilla berättar också att man nu planerar ett vernissage som heter In Motion, där b.la. utställningen kommer låta rörelsen i Johan Ahlbäcks teckningar fortsätta ut från pappret i form av en specialkomponerad danskoreografi. Under året ska man även arrangera en utställning med fokus på textil konst och vävning, i samarbete med Alice Lund Textilier AB. Under vissa perioder satsar man även lite extra på grafik genom att bygga upp en grafisk verkstad i MEKEN, dit vuxna och barn får komma och prova på.Mellan de stående utställningarna fylls även dagarna med föreläsningar, workshops, temacaféer m.m. och på somrarna är det alltid fullt upp då flest människor besöker MEKEN. Förra sommaren arrangerade man b.la. ett konstkollo för barn och unga mellan 9-13 år, ett arrangemang som blev en succé. Temat på kollot var ”återbruk”, där deltagarna fick fria händer att skapa verk genom att återanvända olika saker och material. MEKEN har även ett samarbete med de lokala skolorna som då och då har klasser som kommer på besök på guidade visningar.

MEKEN i Smedjebacken är ett stopp på Dalarna Art Trail som är en blandning av Dalarnas mest spännande konstscener mellan Avesta Art i söder till Zornmuseet i norr. Något som lockar både lokala och nationella besökare.

- Jag skulle säga att hälften av våra besökare kommer utifrån och hälften från våra lokala trakter. Det är både kul och viktigt att det är en blandning av både och, säger Pernilla.

MEKEN är också ett av fjorton Bergslagshistoriska centrum i Bergslagssatsningen Kultur och Turism, ett projekt som arbetar för att ta tillvara på arvet som finns i Bergslagen och bredda näringslivet genom en turismdriven tillväxt. Ett projekt som Pernilla tycker har varit skönt att ha haft stöd ifrån.

- Det är alltid bra när man får hjälp utifrån med att hitta nya visioner och vinklar kring sin verksamhet, det gör att man växer och får nya perspektiv, säger Pernilla.

Det var b.la. med hjälp av Bergslagssatsningen som MEKEN fick en helt ny hemsida och grafisk profil, och projektet har regelbundna workshops där representanter från alla Bergslagshistoriska centrum får mötas och utbyta kunskap och erfarenheter. Då jag frågar Pernilla vad hon har för drömmar gällande MEKEN ser jag att det är något som hon har tänkt på många gånger tidigare.

- Såklart skulle vi vilja ha öppet året runt. Det hade också varit fint med ett Eko café här ute på gården om somrarna så att folk kunde komma hit och fika, säger Pernilla.

Vad är det då som gör att modernt skapande och historiska miljöer går så himla bra ihop? Är det tanken på att väcka liv i det gamla eller kanske helt enkelt mötet mellan ytterligheterna av gammalt och nytt? Efter ett besök vid MEKEN i Smedjebacken förstår man oavsett att kombinationen är som en gammal kärlek som aldrig rostar.
Text: Alma Hanser
Foto: Meken Smedjebacken