”Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att berätta om Pershyttan”

I en by i Nora kommun, tre kilometer sydväst om Nora, ligger Sveriges mest välbevarade bergsmansby. Ur järnmalmsgruvorna på denna plats framställde man järn på 1300-talet, järn som var betydelsefullt för hela Sverige såväl som Europa. På 1870-talet tuffade tågen tätt på järnvägen och vattenhjulen som drev produktionen framåt snurrade med all sin fulla kraft. Idag är Pershyttan ett populärt kulturreservat med många besökare, mycket tack vare kombinationen mellan det gamla och det nya.


Jag anländer till Pershyttan en sensommardag i augusti och samtidigt som vi parkerar bilen utanför det nya besökscentrumet drar molnen sakta ihop sig på himlen. Med mig har jag Nora kommuns turistchef Håkan Ceder och Mia Geijer från Länsstyrelsen i Örebro län, två som arbetat en längre tid med att öppna upp och tillgängliggöra Pershyttan för allmänheten.  Håkan och Mia visar mig runt i den avlånga byggnaden som ska välkomna alla besökare till kulturreservatet. Byggnaden har idag, nästan prick på datumet, stått ett år sedan invigningen 2014.

– Vi ville skapa en mer självklar start på besöket med ett besökscentrum. En samlingsplats helt enkelt,säger Mia Geijer.

Besökscentrumet är bokstavligen ett öppet hus, kortsidorna är öppna, taket är högt och inne i huset finns en modern internationell utställning som berättar om Pershyttan och dess utveckling, b.la. med hjälp utav en upplevelseskulptur. Och man märker att varje del är väl genomtänkt.

- Själva byggandet av besökscentrumet var det enkla. Det gick relativt fort. Det var processen kring innehållet som var lång,berättar Mia.

Det är nämligen inte bara en aktör som är inblandad i Pershyttan. Det finns både en stiftelse, ett byalag samt arbetsgrupper med personal från b.la. länsstyrelsen, Nora kommun, Bergslagssatsningen, NJOV m.fl. som på olika sätt måste arbeta tillsammans för att kunna förbättra Pershyttan.Vi fortsätter vår promenad uppåt i byn, där det finns alltifrån hytta, hyttby, gruvområde med gruvor, industrilämningar, transportsystem m.m. Naturen är vacker, och skyltar i olika färger visar vilka olika leder det finns runt om i området. Här kan man välja att uppleva Pershyttan på sitt sätt, promenera, cykla eller åka skidor vintertid. Området är t.ex. startpunkt för 210 km mountainbikeled, något som lockar många cyklister hit. Och kombinationen turism och fritid är något man ser som en viktig beståndsdel för områdets utveckling.De nya lederna är något som man har satsat mycket på i Pershyttan under de senaste åren.  Tidigare har det varit svårt att komma riktigt nära t.ex. hyttan och gruvområdet, medan det idag finns leder som går hela vägen fram. Alla lederna utgår från samma ställe och man har verkligen lyckats med att få dem att smälta in i miljön.

- Stigen som vi går på nu känns som att den har varit här för alltid. Men faktum är att det bara var några år sedan vi gjorde stigen, för att visa Pershyttan i ett nytt perspektiv , berättar Håkan.

T.ex. har man byggt en brygga längs med vattnet istället för att besökarna ska behöva gå på en trafikerad väg, vilket såklart förhöjer upplevelsen.Vid varje historisk punkt på besöksmålet finns en skylt, med en informationstext samt gamla fotografier på hur det har sett ut under Pershyttans storhetstid. Många av fotografierna föreställer människor, och Mia berättar om anledningen.

– Det är viktigt att visa på att människor faktiskt verkade här. Det får besökaren att förstå att det var en levande plats och samhälle,berättar Mia.

Varje sommar arrangeras guidade turer här, både ovan och under jord. Vill man så kan man även åka ånglok på den gamla veteranjärnvägen hit, det går dagliga turer från Stationshuset i Nora.  Då vi promenerar på de fina lederna är det full aktivitet runt omkring. Cyklister cyklar förbi, en familj kör geocaching i området och några barn hänger nyfiket över staketet framför vattenhjulet. Vi går förbi gamla bostäder med järnskorstenar där det bor folk även idag, någon svingar upp ryggsäcken på ryggen för att kanske gå på picknick. Här samsas alla, liten som stor, och oavsett intresse.

- Våra familjeveckor som vi har haft i sommar visar verkligen på att det finns något för alla här, oavsett ålder. Platsen har även ett rikt föreningsliv året om, vilket vi såklart tycker är jättekul,säger Håkan.

Vill man, så kan man även besöka två butiker i byn, eller ta en matbit på den unika restaurangen Kalasexpressen som ligger i en gammal tågvagn. Man märker att det är många som vill verka på denna unika plats i Bergslagen, men det är just det som får det att kännas modernt och levande.

Innan jag ska bege mig hemåt igen frågar jag Håkan och Mia vad som är på gång i Pershyttan just nu. Vad arbetar man med?De berättar att nästa projekt är en upplevelselekpark initierat av byalaget, där man genom lek ska kunna uppleva Pershyttan på ett nytt, spännande sätt. Planeringen av parken sker i samråd med kommunen, Bergslagssatsningen, Länsstyrelsen och NJOV.   För här slutar aldrig hjulen att snurra, vare sig det är ett vattenhjul, hjulet på en cykel eller det i maskineriet kring de som arbetar med Pershyttan.

- Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att berätta om Pershyttan, säger Håkan.Text och foto: Alma Hanser