ÖREBRO

Björskogsnäs, Frövifors Pappersbruksmuseum, UskenbygdenProjektet ska tillgängliggöra platsernas berättelser kring Bergslagens råvaror och industrilandskapet för fler besökare genom att utveckla hållbara och klimatsmarta koncept. Utifrån koncepten och i samarbete med lokala och regionala entreprenörer ska projektet medverka till att utveckla nya produkter och paket som sen marknadsförs och säljs via Destination Bergslagen.


Blommande Björskogsnäs
En ny trycksak har gjorts och delats ut i Grythyttan och Hällefors av den lokala besöksnäringen. Arbetetet har också börjat om hur resan och promenaden kan utvecklas från parkeringen fram till reservatet Björskogsnäs och hur naturreservatet kan knytas ihop med hembygsgården Skräddartorp. 
I somras blev företag från besöksnäringen inbjudna för att förstå vilka unika natur- och kulturhistoriska värden platsen har , till hjälp hade de Daniel Gustafsson från Länsstyrelsen.

Foto: Frida Edlund          


Underbara Usken
Uskavigården samt Siggebohyttans bergsmansgård har haft en bra sommarsäsong 2020 och nya informationstavlor har varit till stor nytta för att lotsa nya besökare runt sjön Usken. Nya målgrupper har lockats till Siggebohyttegruvorna efter Länsmusets satsning på att öppna en stig på ca 800 meter som leder dit, även förståelsen har ökat för gården och Siggebohyttan. 
Uskavi-gården och den nya cykeluthyrningen har fått ett rejält uppsving av gäster denna sommar efter kampanjen "Att varva en sjö i Bergslagen".


Foto: Frida Edlund          Foto: Frida EdlundFrövifors pappersbruksmuseum

I våras presenterades konceptet Gläntan på Frövifors Pappersbruksmuseum som vi sedan arbetat vidare med och i nuläget pågår diskussion om finansiering för att kunna ta nästa steg. 
Årets utställning på museet heter "På Tapeten" och lockade otroligt många besökare, här kan du läsa mer om denna populära utställning. 
I Sverige finns runt 150 stycken arbetslivsmuseum och Frövifors Pappersbruksmuseum blev i höstas utsedd till årets arbetslivsmuseum 2021.
          
Våra kunskapsfilmer om hållbar produktutveckling

Hur kan man utveckla en plats med hjälp av produktutveckling?  Se vår första kunskapsfilm om ämnet med föreläsare från Kniva Trädgård, Carl Larsson-gården, Klosters Herrgård, Tillväxtverket och Visit Dalarna.

Andra kunskapsfilmen spelades in i Frövifors Pappersbruksmuseum där vi möter bland annat Mia Geijer från Länsstyrelsen Örebro, Linda Gustafsson som är utvecklingsledare i Region Örebro län, Birgitta Wahlberg samt Håkan Ceder från Destination Bergslagen. 

Klicka på bilderna för att komma till filmerna. 

 

 

DOKUMENTATION 

Dokumentation Västerås 17 september 2019

NYHETSBREV

Vill du följa projektet och ta del av våra nyhetsbrev? Skicka ett mejl till oss så lägger vi till dig i sändlistan.

KONTAKT

Processledare Bruk 2.0
Birgitta Wahlberg 
070-620 76 14

Projektledare Bruk 2.0
Ulrika Nisser
072 - 999 46 72
Projektet finansieras av:                             


                             

 
Våra samarbetspartners: