NYHETSBREV

Maskinhuset i Grängesberg

Under våren 2017 bjöd Ludvika kommun in en grupp konstnärer, både svenska och internationella för ett Artist-In-Recidenceprogram* i Maskinhuset i Grängesberg. De sex konstnärerna kom från Central Saint Martins School of Arts and Design i London och Liljevalchs Hubb i Stockholm och fick under en månads tid arbeta fram en utställning som skulle husera i Maskinhuset under sommaren. Nu står utställningen klar i form av ett ljudverk, som konstnärligt undersöker några av de många betydelser järnet har och har haft för vår civilisation. 


I Grängesberg blomstrade fram till 1990 en gruvort med stor ekonomisk och industriell kapacitet, en hög teknologisk nivå och tekniskt kunnande. Grängesbergs malmfält var det största i Bergslagen, och Sveriges tredje största järnmalmsgruva. I Maskinhuset, som på den tiden hade den centrala rollen vid gruvan sköttes hissmaskineriet till gruvan, och byggnadens funktion var att förse gruvan med kraft i olika former.Idag är den monumentala byggnaden en plats för samtida uttryck i form av konst och upplevelser, vilket passar väldigt bra ihop med den intressanta industrihistorien. För den som är arkitektoniskt intresserad är byggnaden en konstupplevelse i sig och värt ett besök.

I sommar, närmare bestämt mellan 30 juni - 6 augusti, pågår i Maskinhuset utställningen Fe-grundämne 26 i det periodiska systemet. Utställningen är ett ljudverk som fokuserar på järn, ett av ett av de mest förekommande grundämnena på jorden och helt avgörande för livet i naturen och för människan. Med hjälp av ljud har konstnärerna skapat ett ljudarkiv med ljud från järn, från människan, maskinerna, från hjärtslag, arbete och vattnet från de enorma gruvans sjuhundra meters djup under byggnaden.Utifrån de insamlade, manipulerade och redigerade ljuden har sedan en stor ljudinstallation skapats, och runt om i lokalen står synliga och osynliga högtalare som distribuerar ut ljudet i den maffiga miljön. Ljuden berättar om en levande tid då det studsar vackert mot det höga taket ochstämningen blir nästintill magisk när solen strömmar ini de gigantiska fönsterna samtidigt som en ljudinspelning med Saxdalens manskör hörs.Konstnärerna har berättat att det första som de möttes av då de anlände till Maskinhuset var den slående tystnaden. En tystnad som förmedlar känslan av att något på platsen har försvunnit och attdet inte är detsamma som det en gång var. Därför blev deras vision att fylla lokalen med liv igen, och livet känner man som besökare och lyssnare. Att man samtidigt också står mitt i hjärtat av Sveriges järnindustri, förstärker bara upplevelsen.

De elever som medverkat i utställningen heter Eleanor Turnbull, Alexandre Saden, Helena de Pulford, Sara Elggren och Jorun Jonasson. De kommer från Central Saint Martins i London, en världsledande konst- och designinstitution och från Liljevalchs Hubb, en lokal för kreativa näringar med arbetsplatser för ett 30-tal yrkesverksamma konstnärer, skribenter, poeter, fotografer, musiker och filmare i Stockholm. Tillsammans har de skapat utställningen med den samordnande curatorn och konstnären Kirsten Bertelsen från Danmark, och med i samarbetet har även Johan Norling och Anna Silfverin, från Ludvikas kultur- och fritidsförvaltning varit.

Maskinhuset i Grängesberg ingår även i Konstrum Bergslagen, ett samarbetsnätverk mellan flera konstscener i Bergslagen. I nätverket ingår t.ex. MEKEN i Smedjebacken, Avesta Art och Gallerirum i Stripa Gruvmiljö och en varm rekommendation är att kombinera flera av dessa besöksmål i en och samma resa. Här finns mycket att upptäcka, och det finns en anledning till att Bergslagen ibland också benämns som ”Järnbäraland”.


*Artist-In-Residenceprogram
Artist-In-Residenceprogram eller Residensprogram betyder att man erbjuder konstnärer möjligheten att bo och verka i en ny miljö under en sammanhängande med tidsbegränsad period. Miljön ska berikas av verksamheten och erbjuda besökarna att möta konsten och konstnärerna i det pågående arbetet. Residensprogram initieras för att öka utbyte av kunskap, skapa samarbeten, utveckla nya idéer och produkter men även för att ge utrymme för reflektion, nya influenser, bredda kontaktytor, och utforska det egna skapandet i en ny kontext. 

Öppettider Maskinhuset 30 juni - 6 augusti
Ons-Fre 13.00 - 17.00
Lör-Sön 11.00 - 15.00

Läs mer om Maskinhuset på www.ludvika.se/maskinhuset


Text och foto: Alma Hanser